bez glutenu, skrobi pszennej
zawiera jajo, cukier, masło
Coś mnie wzięło na słodkie
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki bezglutenowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2szklanki cukru
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
1.5 łyżki
kakao
50 g masła
1 jajko
2 łyżki maślanki (w oryginale jest jogurt grecki, ja dałam maślankę)
Masa karmelowo-słonecznikowa:
50 g masła
1/2 szklanki
cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki maślanki (jak wyżej)
150 g ziaren
słonecznika
Masło z jajkiem i maślanką zmiksowałam, osobno wymieszałam mąki, cukier, sodę, kakao, szczyptę soli i dodałam do masła.
Z ciasta uformowałam kulę i włożyłam do lodówki na godzinę.
Ciasto rozłozyłam na małej tortownicy i zapiekłam 15 min.
W
międzyczasie na dużej patelni rozpuściłam masło, dodałam cukier, miód i
Maślankę. Na koniec wsypałam słonecznik,
wymieszałam i wyłożyłam na podpieczony spód. Wstawiłam z powrotem do
piekarnika i piekłam jeszcze ok. 25 min, aż słonecznik
zbrązowiał.
Ciasto jest pyszne!
Od czasu do czasu można sobie pozwolić :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz